Skip to main content

Bouwkundig teken- & adviesburo ADEK

Arjan Dekker

Startpagina  Even voorstellen  Waarom ADEK  VERBOUWINGEN  NIEUWBOUW  nieuws  Bouwweer  Contact opnemen  ADEK handel HBI kozijnen  ADEK BBS   sport & adek  links   
Bouw iets positiever
Bouw nieuws&fouten
ADEK in t nieuws
.
Bouwfouten Bouwwereld
Vader Dekker
Mijn vader:                                                                                                       
Het is mooi om een stuk te publiceren over mijn vader die in 2013 genomineerd was voor IJmonder van het jaar:
 
Mijn vader heeft mij het bouwkundige vak geleerd. En hoe het r aan toegaat in het bedrijfsleven
Een man met een passie voor het bouwvak maar ook een passie voor vrijwilligerswerk. Hij verdient het IJmonder van het jaar te worden:
Stemmen kan door naar de pagina van deze link te gaan. Wilt U aub Uw stem ook uitbrengen, hartelijk dank !!
:
BEVERWIJK - LUISTEREN NAAR HET VERHAAL WAT ONLANGS GEPUBLICEERD IS IN HET DAGBLAD KENNEMERLAND:
van Beverwijker Jan Dekker (78) boeit niet alleen, het is ook indrukwekkend. Dit geldt zeker zijn jeugdjaren, die hij in de Tweede Wereldoorlog beleefde. Op zich is het vroegtijdig overlijden van zijn vader en zus in die periode al heftig. Voeg daar het onderduiken van een broer plus de arrestatie van een tweede broer als verzetsstrijder maar aan toe.
Moeder Dekker stond dus voor een schier onmogelijke taak om voldoende eten op tafel te krijgen voor haar gezin. Als achtjarige en altijd op klompen trok Jan er op uit, om hoe dan ook aan voedsel te komen. Een mes droeg hij daartoe bij zich, evenals een touwtje. En een steen om zijn vuist groter te laten lijken, zodra dat nodig was. Jonge Jan was op alles voorbereid en altijd met dat doel voor ogen; 'eten'.
Hier een stuk worst, daar een heel brood, aardappelen uit de tuinen van de boeren en veelal gekleed in een breedvallend jack om geroofde spullen onder te verbergen. Dat leverde hem in de buurt de bijnaam 'Jacky' op. "Maar", zo sprak pastoor Matthijsen tijdens de biecht, "als je honger hebt, dan mag je stelen!"
De nu gepensioneerde vestigingsdirecteur van bouwonderneming NBM-Amstelland (later BAM) kijkt met een wat traumatische blik terug op die tijd en zegt: "Ik heb een harde jeugd gehad, maar het sterkte mijn karakter." Gevolg was dat hij zijn basisschool-opleiding heeft moeten missen. Maar met een enorme inzet herstelde hij dat op de lts (technisch school) en vervolgens op de uts, waarna hij allerlei cursussen volgt. Die lessen waren nodig om te kunnen klimmen op de 'economische ladder' van de bouwwereld.
Als gevolg van zijn getrainde oplettendheid en belangstelling voor het timmermansvak plus zijn voorkeur voor rekenen en tekenen, slaagt Jan erin bouwdeskundige te worden. Tal van aannemers uit de IJmond, waaronder Bouwbedrijf De Goede, Evenlein en Lendawitsch, hebben zo menig school- en kantoorgebouw kunnen neerzetten. Vol enthousiasme praat hij over sommige afmetingen, die hij nog precies weet. Feilloos noemt hij de maten van een onder zijn leiding gebouwde Jamin-hal in Brabant. "Let op, de poeren waren 3x3 meter, de spanten 13,5 hoog, hart-op-hart 7,20 meter."
Weken van 70 tot 80 uur waren hem niet vreemd. Het zal meer voorkomen, maar wat sporadisch genoemd mag worden is de tijd die hij vervolgens nog weet te vinden om zich in te zetten voor de gemeenschap. Jan Dekker somt ze op; 27 jaar kaderlid van voetbalvereniging DEM, de club waarvoor hij optrad als leider, trainer, scheidsrechter en voorzitter van de bouwcommissie. Ook bij Dekker kon de jeugd terecht om voetbal schoenen op te ruilen voor mensen met een kleine beurs.Hij richt een jeugdhobbyclub op, was bestuurslid van woningbouwvereniging WB'98, zat in het algemeen katholiek schoolbestuur, was lid van het kerkbestuur Regina Caeli, bouwcommissielid van tennisvereniging De Gieteling en hij begeleidde elf jaar lang de bouw- en renovatieactiviteiten van de abdij van Egmond. Voor deze laatste klus kreeg de Beverwijker op 20 maart 2004 de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.
"Ik heb in totaal veertig jaar actief meegedaan aan het spelletje voetbal, waarvan veertien jaar in het eerste van DEM. Daarnaast heb ik dertig jaar getennist en dertig jaar geskied." Toch ziet Dekker er allerminst versleten uit, integendeel. Hij is nog volop in de weer, maar nu voor het bouwkundig teken en adviesburo van zijn zoon Arjan, die net als vader Jan zich inspant om nog niet bestaande oplossingen te vinden voor moeilijke zaken die zich in de bouw voordoen. Samen werken zij nu de finesses uit van hun reeds geregistreerd octrooi. Die vinding maakt het blussen van brand in rieten daken mogelijk en levert een flinke besparing op de verzekeringskosten op. Ook voor de nadere bedrijven van ADEK draagt Janaltijd een steentje bij. Echt grote klasse, hij staat altijd voor iedereen klaar .:Laatst heeft bij bij een kameraad nog even het leidingswerk en een keuken gesteld.
Wel zo trots is hij als opa van vijf kleinkinderen, allemaal jongens, die mogelijk, al is het maar een klein beetje, het doorzettingsvermogen van hun opa meekrijgen.

Trots kan ik zeggen dat mijn vader en het verdiend om IJmonder van het jaar te worden.
 
Alvast hartelijk dank voor Uw stem !!